Tehetséggondozás

Ennek a sorozatnak az első jelentős programja 2009-be indult, ekkor hirdettük meg a Forradalmi történetek – 1989. a családi emlékezetben című pályázatot. A jelentkező középiskolások feladata az volt, hogy rögzítsék azokat a történeteket, amelyek családjuk vagy ismerőseik körében élnek az 1989-es eseményekkel kapcsolatban, majd dolgozzák fel az illető történetet publicisztikai (interjú) vagy szépirodalmi (rövidpróza) formában. Ez a pályázat végül része lett egy komplex ’89 RETRO ifjúsági rendezvénysorozatnak, melynek során megvalósult egy Forradalmi mozgómúzeum is, amelyet négy városban (Kolozsvár, Nagyvárad, Arad és Temesvár) fel is állítottak, a bemutatót tartalmazó virtuális DVD-t pedig minden magyar tannyelvű középiskolába eljuttattak az Alapítvány akkori munkatársai. A program másik izgalmasabb eseménye a Társadalom struktúrái című szimulációs játék volt, amely során a résztvevő fiatalok megtapasztalhatták, hogy mi volt a gazdasági, társadalmi és politikai modell a kommunizmus, majd a demokrácia alatt.

2012–13-as tanévben először hirdetett tehetséggondozó programot az Integratio Alapítvány Élet a rendszerváltás előtt címmel a társadalomtudományok iránt érdeklődő fiataloknak, melynek eredményeképpen hat izgalmas dolgozat született. 2014-ben újra a forradalommal kapcsolatos családtörtének kerültek előtérbe, ekkor nyolc diák munkája került díjazásra.

2017–18-as tanévtől kezdődően a Nemzeti Tehetség Program részeként valósultak meg a tehetséggondozó programok. A komplex programok előadások, kiscsoportos foglalkozások révén, mentorok bevonásával valósulnak meg. Ezeket tanulmányutak, interaktív programok (pl. élő könyvtár) egészítik ki. A megvalósult munkák konferenciákon kerülnek bemutatásra, és a különböző megmérettetésekben is megállják a helyüket. Első évben a Z generációs kreatív média műhely program valósult meg, második évben az Élet a rendszerváltás előtt – ifjú kutatók tehetséggondozó programja, harmadik évben a Temesvár ‘89 diákszemmel és idén pedig Az én Temesvárom – Z generációs kreatív média műhely.

Köszönet ezúton is a programfelelősöknek, mentoroknak, szakértőknek, akik az évek során támogatták és ma is támogatják programjainkat: Balla Lóránt, Bartha Csaba, Băruță Krisztina, Darida Koppány, Dukász Magor, Erdei Ildikó, Fodor Enikő, Gecse-Madaras Júlia, Katona Mihály, Keresztes Péter, Molnár Timea-Imola, Nüszl Erzsébet, Orosz Sándor, Sütő Egeressy Zsuzsa, Tamássy Zsolt, Toró Tamás, Toró Tibor, Valdman Kinga.

Copyright © Integratio. All Rights Reserved