QUIZ despre Banat – clădiri din Timișoara (prima rundă de exersare)

1. La colțul Pieței Unirii se află o capodoperă a stilului Secession din oraș. A fost construită între anii 1906 și 1908. La parterul clădirii construite de Steiner Miksa funcționa Palatul Băncii de Scont. Cine a proiectat clădirea?
2. Viu colorată, ornată cu motive populare maghiare, Palatul lui Brück Salamon, aflat în Piața Unirii, este o clădire în stil Secession. A fost construită între anii 1910-1911. La parter se afla farmacia Crucea de Aur, a cărei mobilier original este în folosință și în prezent. Cine a proiectat clădirea?
3. În vecinătatea Palatului Brück se află Palatul lui Emmer Ferenc. La parter a funcționat magazinul de pălării al proprietarului. Palatul construit în 1907 poartă însemnele stilului Secession. Cine a proiectat clădirea?
4. Simbolul din imagine se află pe frontonul unei clădiri în stil Secession proiectate de Székely László. Care este clădirea?
5. Viața cui este reprezentată pe basorelieful din imagine, aflat la baza statuii din Piața Libertății, dedicat celor răpuși de ciumă?
6. Clădirea în care se află Liceul Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara a fost construit pe baza proiectului care i-a aparținut lui Székely László. Anul acesta, liceul maghiar sărbătorește cea de-a 50-a aniversare. Câți ani are această clădire?
7. Clădirea Gimnaziului Piarist, Liceul Teologic Romano-Catolic „Gerhardinum” de astăzi, a fost proiectată de arhitectul Székely László. În ce an a fost construită?
8. Statuia Fecioarei Maria a fost înălțată în 1906, de comunitatea maghiară din oraș. Monumentul cinstește memoria unui eveniment sângeros. Despre ce eveniment este vorba?
9. Atunci când a fost construit Teatrul Ferenc József, zidurile cetății mai existau. Clădirea a fost ridicată stil Renaissance, după planurile arhitecților vienezi Ferdinand Fellner și Hermann Helmer. În ce an a fost depusă piatra de temelie?
10. Casa și grădina îngrijită a lui Weisz Lajos, cunoscută din opera literară „Grădina din vecinătatea lui Dumnezeu” a lui Gozsdu Elek, au găzduit multă vreme un cinematograf. În prezent, aici se află grădina de vară a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”. Unde se află?
11. Piatra de temelie a Bisericii Romano-Catolice Millenium din Cartierul Fabric a fost depusă în anul 1896. Proiectul i-a aparținut lui Ybl Lajos. Biserica este închinată Fecioarei Maria și poartă hramul Maicii Domnului. Care este evenimentul mileniului după care a fost denumită?
12. Casa de Raport a Municipiului Timișoara (Palatul Ștefania) a fost proiectată de Székely László. A fost construită între anii 1908-1910. Este o clădire emblematică a Cartierului Fabric și s-a mai numit și Casa cu Maimuțe. Care este originea acestei porecle?
13. Geml József a numit-o „cea mai frumoasă casă din Timișoara”. Arhitectul ei a fost Baumhorn Lipót. La parterul acesteia a funcționat un restaurant elegant. De la terasa acestuia, Kaffka Margit observa trecătorii care se plimbau pe Corso. Despre ce clădire este vorba?
14. În anul 1902 s-a construit o clădire acoperită cu cărămidă aparentă. De aici a pornit Revoluția din 1989. Despre ce clădire este vorba?
15. Unde se află statuia lui Székely László, fost arhitect-șef al Timișoarei?

Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Copyright © Integratio. All Rights Reserved