QUIZ despre Banat – bărbați din Banat (a treia rundă de exersare)

1. Voievod al Transilvaniei, ban al Timișului, guvernator al Ungariei. Chiar și contemporanii săi îi spuneau, deja, „cel care bate turcii”. Una dintre clădirile emblematice ale Timișoarei îi poartă numele. Cui i se potrivește această descriere?
2. Cine a fost legendarul comandant al Regelui Matia Corvin? Potrivit legendei, înainte să devină apărătorul zonei de sud, acesta a fost un simplu morar. (Cei care i-au studiat viața nu au confirmat acest lucru.) A fost un cavaler foarte puternic și curajos.

3. În 1514, țara a fost zguduită de o mare revoltă țărănească. La Timișoara, rebeliunea a fost învinsă, iar liderul acesteia a fost executat cu brutalitate. Despre cine este vorba?
4. Politician maghiar din Banat, scriitor, jurnalist, istoric de artă, colecționar de artă. După Compromisul austro-ungar a fost ban al Timișului. Ca om politic, s-a străduit mereu ca diferitele popoare să coabiteze în mod pașnic. A înființat Societatea de Istorie și Arheologie din Banat. A oferit sprijin artelor plastice, teatrului, muzicii și dezvoltării presei. Cui i se potrivește această descriere?
5. A fost un mare poet al secolului XIX, poeziile sale fiind o inspirație pentru mai mulți compozitori mari (de exemplu, Robert Schumann, Franz Liszt, Richard Strauss). În Timișoara există o școală care îi poartă numele. Despre cine este vorba?

6. Au fost frați, iar la Timișoara s-au ocupat de comerț cu cărți, de promovarea muzicii, de tipografie și legătorie, de închiriere de cărți, organizarea unor expoziții cu vânzare pentru tablouri. Cine au fost ei?
7. Dacă vizităm biserici din Ungaria și România, deseori putem auzi o orgă produsă la Timișoara. Cum se numește fondatorul atelierului de orgi din Timișoara?
8. Care general al Revoluției de la 1848-49 s-a născut la Timișoara? Tatăl său a fost primar, în plus, a deținut o tipografie și a fondat o bibliotecă.

9. Cine este celebrul matematician care a creat geometria neeuclidiană și care a fost și arhitect militar la Timișoara? De aici i-a scris – tatălui său – celebra frază: „Din nimic am creat o lume nouă”.
10. „Cea mai interesantă parte a ceremoniei școlare a fost noul joc englezesc, cu mingea. Mingea trebuie lovită numai cu piciorul. Au jucat 11 elevi din clasa a șasea și 11 elevi din clasa a șaptea, iar după 45 de minute, nicio echipă nu a reușit să dea gol.” – scrie într-un număr din 1899 al ziarului maghiar „Délmagyarországi Közlöny”. Demonstrația de fotbal de pe terenul Velocitas al Liceului Piarist a fost primul meci de fotbal de pe teritoriul de astăzi al României. Care profesor de la acest liceu a adus fotbalul la Timișoara?
11. Atunci când deschidem un pachet de cafea măcinată ambalată în vid, în încăpere va mirosi puternic a cafea proaspăt prăjită și măcinată. Comandăm un espresso italian puternic, într-o cafenea. Toate acestea se datorează unui inventator născut la Timișoara. Cine este acesta?

12. Este o figură marcantă a literaturii române și a studiat și la Liceul Piarist din Timișoara. În romanele și nuvele sale apar, deseori, aspecte din viața de zi cu zi a oamenilor care trăiesc în zona Timișoarei și a Aradului. Cine este acest autor cu puternice legături cu Banatul, care se regăsește, deseori, pe lista cu lecturile obligatorii ale elevilor?

13. Cine a fost primarul de origine bulgară a Timișoarei, care a făcut ca orașul nostru să semene cu marile orașe ale Europei de Vest? A fost cel care a demolat zidurile orașului, a construit bulevarde largi și a introdus canalizarea, apa curentă, iluminatul public și transportul public.

14. S-a născut la Timișoara și a fost arhitect, scriitor, grafician, redactor, editor de carte, profesor, om politic. Între cele două războaie mondiale a înființat, alături de colegi scriitori, o editură de carte independentă, „Erdélyi Szépmíves Céh”, respectiv o revistă de ficțiune, „Erdélyi Helikon”. Despre cine este vorba?
15. S-a născut la Timișoara și a fost campion olimpic la înot. A interpretat rolul principal al filmului „Tarzan, omul-maimuță”, iar mai apoi a mai jucat în alte unsprezece filme cu Tarzan.

Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Copyright © Integratio. All Rights Reserved