Sprijinul elevilor talentați

Primul program de acest tip, intitulat Întâmplări din revoluție – 1989 în memoria familiilor (Forradalmi történetek – 1989. a családi emlékezetben) a fost inițiat în anul 2009. Elevii aveau sarcina de a colecta cât mai multe povești de viață din anii comunismului de la membrii familiilor sau de la cunoscuții lor, iar apoi să le prelucreze în cadrul unor interviuri sau povestiri. Activitatea a devenit o parte importantă a proiectului RETRO’89 dedicat tinerilor, în cadrul căruia a fost dezvoltat un muzeu mobil al revoluției, prezentat în patru orașe (Cluj, Oradea, Arad și Timișoara). O altă activitate interesantă din cadrul proiectului a fost Structurile sociale (Társadalom struktúrái), prin care tinerii au avut ocazia să experimenteze modul de funcționare al economiei, al societății și al vieții politice în anii comunismului, iar apoi în vremea democrației.

În anul școlar 2012–13, Fundația Integratio a organizat o activitate destinată elevilor pasionați de științe sociale. În cadrul proiectului Viață înainte de revoluție (Élet a rendszerváltás előtt) au fost prezentate șase lucrări, iar în anul 2014 au fost premiate alte opt proiecte care prezentau povești de viață din comunism.

Începând cu anul școlar 2017–18, mai multe programe de dezvoltare au venit în sprijinul elevilor talentați. Activitățile complexe s-au desfășurat cu ajutorul unor mentori, prin intermediul unor prelegeri și diferite proiecte în echipă, la care s-au alăturat și câteva excursii cu caracter educativ sau alte activități interactive. Lucrările realizate de către elevi au fost prezentate în cadrul unor conferințe. Primul astfel de program a fost Atelierul media creativ al generației Z (Z generációs kreatív média műhely), după care a urmat Viața înainte de revoluție – program dedicat cercetătorilor tineri (Élet a rendszerváltás előtt – ifjú kutatók tehetséggondozó programja), iar apoi Timișoara ’89 în ochii elevilor (Temesvár ‘89 diákszemmel).

Le mulțumim managerilor de program, mentorilor și specialiștilor care au colaborat cu noi, și contribuie la programele noastre până în prezent: Balla Lóránd, Bartha Csaba, Băruță Krisztina, Darida Koppány, Dukász Magor, Erdei Ildikó, Fodor Enikő, Gecse-Madaras Júlia, Katona Mihály, Keresztes Péter, Molnár Timea-Imola, Orosz Sándor, Sütő Egeressy Zsuzsa, Toró Tamás, Toró Tibor, Valdman Kinga.

Copyright © Integratio. All Rights Reserved