
S-a încheiat cu succes proiectul Portrete de romi. Proiectul cultural-sociografic demarat de Fundația Integratio a avut ca scop reducerea invizibilității culturale și cartografierea coabitării romilor și a non-romilor. Acest proiect complex a inclus realizarea unui film documentar despre viața romilor întitulat „De la mine să aflați – Șase portrete de romi din regiunea Cristuru Secuiesc” (regia: Lakatos Miska) și organizarea unei expoziții de fotografie întitulat „Demascat” (fotograf: Márkos Tamás). Inițiativa a fost posibilă datorită succesului în cadrul unei competiții din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Așa cum se știe, aproximativ un sfert din populația regiunii Cristuru Secuiesc este de etnie romă. 10% dintre aceștia trăiesc în sărăcie extremă. În comparație cu alte regiuni ale Ținutului Secuiesc (unde au avut loc și pogromuri împotriva romilor), conviețuirea în zona Cristuru Secuiesc este relativ pașnică. Instituțiile sunt comune și nu sunt rare căsătoriile mixte. Cu toate acestea, excluderea este prezentă, iar aproape fiecare rom încearcă să scape de aceasta. Căile de eliberare sunt însă diverse. Unii încearcă să-și păstreze identitatea bazându-se pe tradiții. Alții doresc să unească comunitatea romă. Mulți încearcă să se integreze în majoritate sau să trăiască egalitatea în spațiile comune. Aproape toți prezintă o dublă apartenență româno-maghiară și suferă din cauza lipsei de recunoaștere.
Artiștii vizuali și experții implicați în proiect au încercat să prezinte această situație complexă. Ca rezultat al muncii lor, filmul a fost prezentat în perioada 21-27 iunie în opt locații diferite (Cristuru Secuiesc, Avrămești, Crișeni, Eliseni, Betești, Filiaș, Miercurea Ciuc și Cluj-Napoca), iar expoziția de fotografie a putut fi vizionată în două locații (Cristuru Secuiesc și Cluj-Napoca). Creatorii au considerat important să prezinte pentru prima dată lucrările în regiunea implicată, cu implicarea protagoniștilor, și plănuiesc ca în viitor atât filmul, cât și materialul expoziției de fotografie să fie disponibile și pe platformele online ale inițiativei (romaportrek.integratio.ro).
În realizarea filmului au participat, ca protagoniști: Barabás Blanka, Core Mária, Dán Attila, Gábor Máté, Gergely Gábor, Isztojka Máté și Patakfalvi Judith. Regizor și editor: Lakatos Miska. Cameraman: Tóth Helga. Experți: András Lóránd, Luis Escobedo, Kiss Boróka, Kiss Tamás, Sólyom Andrea, Isztolyka Máté, Toró Tibor. Dramaturg: Lovassy Cseh Tamás. Muzică: Ioni Renáta, Lakatos Miska. Organizare: Kiss Emese, Katona Mihály.
Materialul expoziției de fotografie a fost compus din fotografiile artistului fotograf Márkos Tamás. Curator: Luis Escobedo.