
Ca rezultat al câștigării unui proiect finanțat din Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Fundația Integratio, cu sediul în Timișoara, a început implementarea unui proiect cultural-sociografic cu scopul de a reduce „invizibilitatea culturală a romilor” și de a prezenta cât mai real conviețuirea dintre romi și neromi. Acest proiect complex va include realizarea unui film documentar despre romii din zona județului Harghita, precum și organizarea de ateliere și o expoziție de fotografii legate de film.
Pe data de 4 august au început filmările, care își propun să ofere oportunitatea comunităților de romi din Ținutul Secuiesc, în special din Cristuru Secuiesc și din zona de influență, să-și spună propria poveste de viață prin limbajul cinematografic și să discute deschis despre dificultățile și strategiile lor de integrare. Așa cum este menționat în descrierea proiectului, realizatorii, împreună cu participanții filmului, se străduiesc să depășească prejudecățile existente și să discute sincer despre specificul și complexitatea identității romilor, relația dintre majoritate și minoritate, precum și despre identitățile culturale comune și diferențele, care nu pot fi înțelese și explorate fără a discuta despre prezentul actual al Ținutului Secuiesc. Regizorul filmului este Miska Lakatos, operatorul de imagine este Helga Tóth, iar dramaturgul este Tamás Lovassy Cseh. De asemenea, sociologul Tamás Kiss și politologul Tibor Toró sunt coordonatori și conducători științifici ai inițiativei, asigurând fundamentarea teoretică și științifică a realizării filmului. În elaborarea și realizarea conceptului filmului au fost implicați activ și sociologul și organizatorul comunal Lóránd András, etnologul Máté Isztojka și antropologul vizual Luis Escobedo.
Pe lângă film care va prezenta poveștile romilor veniți din diferite localități și situații sociale, proiectul va include și o expoziție fotografică, în cadrul căreia publicul poate admira lucrările fotografului Tamás Márkos, realizate în comunitățile de romi din microregiunea Cristuru Secuiesc. După prima perioadă de filmare de o săptămână, va urma o a doua perioadă de filmare la sfârșitul lunii septembrie.
Variantele needitate ale interviurilor, precum și fotografiile și celelalte documente realizate în cadrul proiectului, vor fi puse la dispoziție pe platforma online a inițiativei, care este încă în dezvoltare. Data premierei filmului și a expoziției va fi comunicată publicului în timp util.
Proiect finanțat în cadrul Investiției I5, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
PNRR : FONDURI PENTRU ROMÂNIA MODERNĂ ȘI REFORMATĂ!
https://mfe.gov.ro/pnrr/
https://www.facebook.com/PNRROficial/