Despre noi

Fundația Integratio a fost înființată în anul 2000, cu scopul de a dezvolta domeniile științifice, de informare, de educație și formare profesională pentru a facilita integrarea în Uniunea Europeană. Domeniul de activitate al Fundației a avut în vedere programele de integrare adresate maghiarilor din România, în special celor din județul Timiș, ținând cont de drepturile omului și drepturile minorităților.

Odată cu integrarea euroatlantică din anul 2007, o bună parte a acestor scopuri au fost îndeplinite. Astfel, Fundația și-a propus noi scopuri: sprijinul elevilor talentați, cercetarea și promovarea bilingvismului și dezvoltarea comunităților. Au fost accentuate astfel o serie de valori europene, precum societatea orientată către cunoaștere, spiritul activ de cetățean european, valorile comunităților, multiculturalismul sau multilingvismul.

Ideile principale care reprezintă scopurile noastre sunt următoarele:

    • sprijinul elevilor talentați și educația non-formală – Fundația noastră este partenerul punctului de excelență al Liceului Teoretic Bartók Béla, prin care contribuim la dezvoltarea unor programe extracurriculare și benefice pentru elevi, care învață astfel într-un mediu mai puțin formal. Avem o experiență vastă în mai multe domenii de cercetare, precum științele sociale, dar totodată punem accent pe dezvoltarea unor activități prin care elevii pot învăța prin joc, procesul educațional fiind astfel centrat pe elev.
    • bilingvismul – din punctul nostru de vedere, bilingvismul este o virtute. Una dintre cele mai mari provocări din zona Banatului este faptul că sistemul educațional maghiar are dificultăți în a-i integra pe acei copii care provin din familii mixte și a căror cunoștințe în limba maghiară nu sunt suficiente pentru ca aceștia să poată performa în cadrul învățământului asigurat în limba maghiară. Fundația oferă sprijin cadrelor didactice care se confruntă cu astfel de situații, pentru a dezvolta programe care să fie în folosul elevilor în privința integrării acestora și cu scopul de a-și dezvolta abilitățile de comunicare în limba maghiară.
    • dezvoltarea comunităților – de la momentul înființării în anul 2000, pe lângă profesionalism, ceea ce este comun în membrii Fundației a fost ideea dezvoltării comunităților. Ne propunem ca programele noastre să fie unele utile și eficiente pentru maghiarii din Banat, cu scopul de a ne păstra valorile, respectiv identitatea culturală, și totodată să întărim comunitatea maghiară la nivel local. Din acest punct de vedere, unul dintre principalele noastre proiecte este pagina web temesvaros.ro, care prezintă referințele maghiare ale orașului Timișoara din trecut, prezent și viitor.

.

Copyright © Integratio. All Rights Reserved