Fundația Integratio a fost înființată în anul 2000, cu scopul de a dezvolta domeniile științifice, de informare, de educație și formare profesională pentru a facilita integrarea în Uniunea Europeană. Domeniul de activitate al Fundației a avut în vedere programele de integrare adresate maghiarilor din România, în special celor din județul Timiș, ținând cont de drepturile omului și drepturile minorităților.
Odată cu integrarea euroatlantică din anul 2007, o bună parte a acestor scopuri au fost îndeplinite. Astfel, Fundația și-a propus noi scopuri: sprijinul elevilor talentați, cercetarea și promovarea bilingvismului și dezvoltarea comunităților. Au fost accentuate astfel o serie de valori europene, precum societatea orientată către cunoaștere, spiritul activ de cetățean european, valorile comunităților, multiculturalismul sau multilingvismul.
Ideile principale care reprezintă scopurile noastre sunt următoarele:
- Cercetări sociale – sub egida Fundației funcționează Institutului Bálványos (balvanyos.org). Scopul instituției este să ofere răspunsuri fondate științific la problemele importante în ceea ce privește situația comunităților minoritare din România. Institutul acordă atenție deosebită cercetărilor legate de relații interetnice, politici lingvistice și educație. Activitățile de bază a institutul se axează pe colectarea datelor, evaluare, cercetare și analiză, în urma cărora sunt prezentate rapoarte de cercetare, studii sociologice și analize politice de specialitate precum și materiale profesionale, care pot servi ca și fundal pentru forurile decizionale politice și organizațiilor de advocacy.
- Sprijinul elevilor talentați și educația non-formală – Fundația noastră este partenerul punctului de excelență al Liceului Teoretic Bartók Béla, prin care contribuim la dezvoltarea unor programe extracurriculare și benefice pentru elevi, care învață astfel într-un mediu mai puțin formal. Avem o experiență vastă în mai multe domenii de cercetare, precum științele sociale, dar totodată punem accent pe dezvoltarea unor activități prin care elevii pot învăța prin joc, procesul educațional fiind astfel centrat pe elev.
- Interculturalitate și multiculturalitate – în interpretarea noastră, multilingvismul și multiculturalismul este o virtute și o resursă. Fundația noastră a acordat o atenție deosebită dezvoltării de materiale metodologice care să ajute educatorii să integreze copii bilingvi într-un mediul școlar monoling, precum și în dezvoltarea abilităților lor de limba maghiară sau română și în schimbarea atitudinilor față de multilingvism. Totodată în mai multe proiecte am încercat să problematizăm relațiile fragede dintre români, maghiari, germani sau romi care conlocuiesc în Transilvania sau Banat.
- Dezvoltarea cetățeniei active și a unei societăți civile active – încă din primii ani de existența, principala legătură care leagă persoanele implicate în programele Fundației, pe lângă profesionalism, a fost ideea de cetățenie activă. Programele noastre se nasc din considerația că ele trebui să fie activități utile și creatoare de valoare din punctul de vedere social. Proiectul nostru remarcabil din acest punct de vedere este site-ul temesvaros.ro, care este conceput pentru a prezenta trecutul, prezentul și viitorul orașului Timișoara din punct de vedere al comunității maghiare din oraș.