Kultúr-Péntek 7.0 – lugosi diákokkal online

Nem hagyhattuk ki idén se a vidéki gyerekekkel való találkozás lehetőségét, ezért újraindult a Kultúr-Péntek programsorozat egy újabb megközelítésből. Online módon próbáltuk összehozni a diákokat, és megadni nekik a lehetőséget arra, hogy ismerkedjenek, közösen alkossanak és szórakozzanak.

Az első Kultúr-Péntek vendégei a lugosi diákokat voltak, ők a Bartók Béla Elméleti Líceum VI. osztályos diákjaival találkozhattak az online térben november 6-án.

Egy rövid ismerkedő játék után meghallgattuk Kiss Ferenc földrajz szakos tanár Temesvár történelméről szóló izgalmas bemutatóját, amelyből megtudhattuk, milyen is lehetett az élet a Bánságban 150-200 évvel ezelőtt. Mesealkotás következett, ahol az önkéntes líceumi diákok segítségével a kiscsoportok beleélhették magukat az akkori város hangulatába, és egy rövid történetet alkothattak figyelembe véve mindazt, amit a bemutatón tanultak.

A meséket díjaztuk is, a legszebb és legkreatívabb meséket alkotó diákok (Madaras Andor, Péter Andrea, Kántor Anita, Kótai Vanessa, Vass Réka, Szakál Zsolt, Menyhárt Tamás) könyvjutalomban részesültek.

A program egy virtuális színdarab megtekintésével zárult, ahol közösen megnéztük az egykori Bartók Diákszínpad A dzsungel könyve című előadását.

Érdekes élménynek bizonyult az online Kultúr-Péntek program, és ha nem is találkozhattuk szemtől-szembe, fontosnak tartottuk, hogy találkozhattunk, ismerkedhettünk a vidéki diákokkal. Jövő pénteken a végvári diákokkal vesszük fel a kapcsolatot, ők a Bartók Béla Elméleti Líceum VIII. osztályos diákjaival fognak találkozni az online térben.

Programfelelős Băruța Krisztina.
Az önkéntescsapat tagjai: Kőnig Dávid, Szász Botond, Kovács Anita, Floca Larissa, Kuglis Albert, Jakab Árpád, Andrásy Tamás, Nagy-György Emese, Király Rebeka, Berta Evelyn és Benke Andreea.

A lugosi vendégek visszajelzése:

“A rendezvény véleményem szerint több szempontból is hasznosnak mutatkozott. Egyrészt, mert a résztvevők közelebb kerülhettek Temesvár kulturális oldalához (főként a földrajz tanár tartalmas előadása által), másrészt azért, mert lehetőségük nyílt a kreativitásuk kibontakoztatására (a szervezett játékok által). Meglátásom szerint a kreatív történetalkotás keltette fel leginkább a gyerekek érdeklődését, ahol le kellett írniuk, hogy a 200 évvel ezelőtti Temesvár hogyan fejlődhetett a jelenlegi állapotába. A kreatív történetekben megjelentek mesebeli elemek (pl. sárkányok), romantikus elemek, és sok más egyedi ötlet, amelyek miatt nem lehetett egyszerű dolga a zsűriknek döntéshozatal szempontjából. A Bartók színházelőadással kapcsolatban két nézőpont mutatkozott meg: egyesek élvezték, a többség számára pedig kihívás volt odafigyelni, részben a közben történő chat-beszélgetések miatt, részben pedig mert az online térben megrendezett színházelőadásból hiányzott az az élmény, amelyet csak egy valódi színházban lehet megtapasztalni.

Végezetül szeretnénk megköszönni a szervezőknek és az önkénteseknek egyaránt, hogy a nehéz körülmények ellenére is megszervezték ezt az eseményt, és kívánjuk, hogy a továbbiakban is tovább éljen ez az ötlet, hogy ezáltal minél több diáknak lehetősége nyíljon olyan (kulturális) ismereteket is elsajátítani, amelyre az iskolában sajnos kevés hangsúly fektetődik jelenleg.”

Bors Edith


A program lebonyolításában Magyar Petra, Fazakas Enikő, Bors Edith és Jantó-Petneházy Attila osztályfőnökök segítettek.

A program az Integratio Alapítvány és a Bartók Béla Elméleti Líceum partnerségében, és a Városi Tanács támogatásával jött létre.

Temevár címere
Copyright © Integratio. All Rights Reserved