QUIZ despre Banat – femei din Timișoara (a doua rundă de exersare)

1. O apă de colonie maghiară a fost unul dintre primele parfumuri europene pe bază de alcool. Potrivit legendei, parfumul a fost realizat la cererea Reginei Elisabeta a Ungariei. Printre ingrediente s-a aflat cimbrul și rozmarinul. Regina Elisabeta Piast a Ungariei a locuit și la Timisoara, pentru o scurtă perioadă. Cine a fost soțul Elisabetei?
2. Iancu de Hunedoara a murit după bătălia de la Belgrad. Regele Ladislau al V-lea – care se temea pentru tronul său – a dispus ca fiul cel mare al acestuia, Ladislau să fie ucis. Din castelul de la Timișoara, soția lui Iancu de Hunedoara a transmis nenumărate corespondențe pentru a salva viața fiului său mai mic, Matia. Cine a fost soția lui Iancu de Hunedoara?

3. Tatăl ei a fost un celebru fotograf în Timișoara. L-a cunoscut pe Ady Endre într-un sanatoriu, la Maria-Grün, poetul dedicându-i și o poezie de rămas-bun. Cum se numește muza de la Timișoara a lui Ady?
4. Cine a fost femeia care în secolul XX s-a aflat pe locul întâi la săritura la înălțime? S-a născut la Timișoara. De-a lungul carierei sale a doborât 14 recorduri mondiale și a fost campioană olimpică de două ori.
5. Pe cine înfățișează statuia aflată pe fațada Muzeului Societății de Istorie și Arheologie (acum Biblioteca Filialei Timișoara a Academiei Române)?
6. Un bastion al vechiului castel habsburgic de la Timișoara mai există și astăzi. Acest bastion poartă numele unei regine. Cum se numește bastionul?
7. Atunci când s-a regăsit în postura de a sponsoriza realizarea, la Timișoara, a primului desen animat-film, proprietarul unei fabrici de ciorapi din Timișoara i-a cumpărat fiicei sale și rolul principal din peliculă. Care a fost numele de scenă al fiicei?
8. A fost jurnalist distins cu premiul Pulitzer, scriitor și publicist. În Străbunica și ospătarii-șef, respectiv Fata din Timișoara, acesta prezintă viața burgheză a Timișoarei de la începutul secolului. Cine este autorul?
9. În 1858, Timișoara a fost primul loc de pe teritoriul Ungariei în care a sosit Ordinul Surorilor de Notre Dame. În Timișoara au funcționat mai multe școli ale acestui ordin. Cine a fondat ordinul?
10. Care a fost pseudonimul literar al soției Regelui Carol I al României? La Timișoara există o școală care îi poartă numele, care înseamnă: cântecul pădurii.
11. S-a născut la Nițchidorf. A studiat germanistica și limba română la Universitatea din Timișoara, iar apoi a lucrat ca traducător într-o fabrică de mașini. După ce a refuzat să colaboreze cu Securitatea, a fost concediată și supusă unei hărțuiri continue din partea Securității. Romanul său Leagănul respirației (Atemschaukel), publicat în 2009, a câștigat un Premiu Nobel. Despre cine este vorba?

12. Ady Endre a numit-o „o poetă maghiară rară, cu un vocabular bogat, sclipitor”. În 1917 a prezentat orașul Timișoara cititorilor revistei maghiare Nyugat („Occidentul“), căci a locuit aici pentru o scurtă perioadă de timp. Despre cine este vorba?
13. Cu cine a corespondat Gozsdu Elek între 1906 și 1915? Corespondența care prezintă Timișoara de la începutul secolului XX a fost publicată în întregime abia în secolul XXI.

14. Acțiunea din romanul Voievodul țiganilor, de Jókai Mór, se petrece la Timișoara. Povestea a fost și ecranizată. Cum se numește persoana pe care o iubește protagonistul Botsinkay Jónás?
15. Cine a inspirat denumirea cartierului timișorean Elisabetin?

Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Copyright © Integratio. All Rights Reserved