Kvíz a Bánságról – temesvári épületek (1. gyakorló forduló)

1. A Losonczy tér sarkán található a magyar szecesszió egyik remekműve. 1906 és 1908 között épült. Steiner Miksa, az épület földszintjén levő Leszámítoló Bank alapítója építtette. Kik tervezték az épületet?
2. A Losonczy téren vidám színekben pompázó, magyar népi motívumokat is tartalmazó szecessziós palota Brück Salamon tulajdona volt. 1910–1911-ben épült. A földszinten levő Aranykereszt gyógyszertár megőrizte eredeti bútorzatát. Ki tervezte az épületet?
3. A Brück-palota szomszédságában található Emmer Ferenc palotája. A földszinten a tulajdonos kalapüzlete működött. A palota 1907-ben épült és a francia szecesszió jegyeit hordozza. Ki a tervezője?
4. A képen látható szimbólum egy Székely László tervezte szecessziós épület homlokzatán található. Melyik ez az épület?
5. A Szabadság téren (Jenő herceg tér) lévő pestisszobor domborművei kinek az életét mutatják be?
6. A Bartók Béla Elméleti Líceum épületét Székely László tervezte. A magyar iskola idén ünnepli az 50. születésnapját. Az épület hányadik születésnapját üli?
7. A Kegyesrendi (Piarista) Főgimnázium, a mai Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum épületének tervezője Székely László. Hányban épült?
8. A Mária-szobrot 1906-ban állította a temesvári magyar közösség. Egy tragikus eseménynek állít emléket a szobor. Milyen eseményről van szó?
9. Mikor a Ferenc József Színházat építették, még állt a várfal. Olasz reneszánsz stílusban épült F. Fellner és H. Helmer tervei alapján. Mikor történt az alapkőletétel?
10. Weisz Lajos háza és gondosan megművelt kertje, melyet Gozsdu Elek Kertünk Istennel határos című könyvéből ismerünk, hosszú ideig moziként működött. Ma a Csiky Gergely Állami Magyar Színház szabadtéri színháza. Melyik városrészben található ez az épület?
11. A gyárvárosi Millenniumi templom alapkőletétele 1896-ban történt. Tervezője Ybl Lajos. A Magyarok Nagyasszonyának szentelték. Melyik történelmi esemény ezeréves évfordulójáról nevezték el?
12. A Városi Polgári Menházalap bérpalotáját (Stefánia-palota) Székely László tervezte. 1908–1910 között épült. A Gyárváros emblematikus palotáját „majmos háznak” is nevezik. Honnan kapta ezt a gúnynevet?
13. „Temesvár legszebb háza” – mondta róla Geml József. Tervezője Baumhorn Lipót. A földszintjén elegáns vendéglő működött, melynek teraszáról Kaffka Margit is szemlélte a Korzón sétálókat. Melyik bérpalotáról van szó?
14. 1902-ben épült, téglaborítású épület. Innen indult az 1989-es forradalom. Melyik épületről van szó?
15. Hol található Temesvár volt főépítészének, Székely Lászlónak a szobra?

A verseny támogatója a Temes Megyei Tanács.

Copyright © Integratio. All Rights Reserved