Kvíz a Bánságról – temesvári nőalakok (2. gyakorló forduló)

1. A királynévíz vagy magyar víz volt az egyike az első európai alkoholbázisú parfümöknek. A legenda szerint a parfüm Erzsébet magyar királyné kérésére készült. Alapanyaga a kakukkfű és a rozmaring volt. Piast Erzsébet magyar királyné Temesváron élt egy rövid ideig. Ki volt Erzsébet férje?
2. Hunyadi János meghalt a nándorfehérvári csata után. A király, V. László, a trónját féltve megölette Hunyadi idősebbik fiát, Lászlót. Hunyadi felesége széleskörű levelezést folytatott a temesvári kastélyból kisebbik fia, Mátyás életének megmentéséért. Ki volt Hunyadi János felesége?

3. Apja Temesvár híres fényképésze. Mária-Grünben, egy szanatóriumban ismerkedett meg Adyval, aki a Kis, kék dereglye című verssel búcsúzott tőle. Hogy hívják Ady temesvári múzsáját?
4. Ki a 20. század legjobb női magasugrója? Temesváron született. Pályafutása alatt 14 világrekordot döntött meg, kétszeres olimpiai bajnok.
5. Kit ábrázol a Történelmi és Régészeti Társulat Múzeumának (ma a Román Akadémia temesvári fiókjának könyvtára) homlokzatán lévő szobor?
6. Temesvár régi Habsburg várának egy bástyája ma is áll. Ez a bástya egy királynő nevét viseli. Hogy hívják a bástyát?
7. Az első magyar rajz-natúr technikával készült film Temesváron született. Egy gazdag harisnyagyáros megbízásából készült a filmsorozat, melyben lányának vásárolt főszerepet. Mi a lány művészneve?
8. Pulitzer-díjas újságíró, író, publicista. Ómama és a főpincérek, valamint A temesvári lány című írásaiban a századelői Temesvár polgári életét mutatja be. Kit takar ez a leírás?
9. Magyarország területén Temesváron telepedett meg először, méghozzá 1858-ban a Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek rendje. Több iskolát működtettek Temesváron. Ki a rend alapítója?
10. Mi az irodalmi álneve I. Károly román király feleségének? Temesváron iskolát neveztek el róla. Nevének jelentése: az erdő dala.
11. Niczkyfalván született. A Temesvári Egyetemen tanult germanisztika és román szakon, majd egy gépgyárban dolgozott fordítóként. Miután megtagadta, hogy a román titkosszolgálatnak dolgozzon, elbocsátották, és innentől a Securitate folytonos zaklatásainak volt kitéve. A 2009-ben megjelent Lélegzethinta (Atemschaukel) című regénye Nobel-díjat kapott. Hogy hívják az írónőt?

12. Ady Endre „gazdag, ragyogó szavú, ritka magyar költőnőnek” nevezve. 1917-ben bemutatta a Nyugat olvasóinak Temesvárt, ugyanis egy rövid ideig itt élt. Ennek a neves folyóiratnak melyik munkatársáról van szó?
13. Kivel folytat levelezést Gozsdu Elek 1906 és 1915 között? A levelezés, mely a maga teljességében csak a XXI. században jelent meg a nagyközönség előtt, bemutatja a XX. század elei Temesvárt.

14. Jókai Mór A cigánybáró című regényének cselekménye Temesváron játszódik. A regény alapján rajzfilm is készült. Hogy hívják a főszereplő, Botsinkay Jónás szerelmét?
15. Kiről nevezték el az Erzsébetváros nevű városnegyedet?

A verseny támogatója a Temes Megyei Tanács.

Copyright © Integratio. All Rights Reserved