Kultúr-Péntek

A projekt elsődleges célja a városi és vidéki magyar diákok és tanárok közötti kapcsolatok kialakítása és ápolása. Szeretnénk segíteni a vidéki diákok beilleszkedését a városi közegbe azzal, hogy minél többször próbáljuk őket bevonni különböző kulturális tevékenységekbe, ahol alkalmuk adódik megismerkedni a városi magyar diákokkal is. A hasonló események alapján kialakult barátságok minden bizonnyal segítik a vidéki diákok felzárkóztatását, ugyanakkor a városi diákok is jobban megismerhetik a jövőbeli iskolatársaikat és ezáltal jobban elfogadják egymást, csökkennek az előítéleteik egymással szemben. Ami a tanárokat illeti, szeretnénk tovább erősíteni a városi és vidéki tanárok kapcsolatát, a partnerségek elmélyítését annak érdekében, hogy a jövőben több hasonló tevékenységre legyen lehetőségük a diákoknak.

Másodsorban szeretnénk felkelteni a diákok érdeklődését a kulturális és kreatív tevékenységek iránt. Egy múzeum- vagy színházlátogatás, egy művésszel való beszélgetés vagy egy kiállítás megtekintése bizonyára pozitív élményt nyújt a diák számára, és ezáltal nyitottabb lesz a jövőben az ilyenfajta tevékenységek iránt.

Az immár 6. éve megszervezett programsorozat 2019-es első állomásként októberben a Bartók Béla Elméleti Líceum VII. osztálya és a Végvári Általános Iskola V-VIII. osztályos diákjai kirándultak együtt. Először Végváron álltak meg, ahol megnézték az iskolai múzeumot, majd Buziásra buszoztak, ahol csapatépítő játékokat játszottak. A nap további részében Aranyágon járták be a lovarda parkját, és a versenylovak istállóiban is körbenéztek.

A második Kultúr-Pénteken a lugosi és az igazfalvi V–VIII osztályos diákok érkeztek Temesvárra, ahol a Bartók Béla Elméleti Líceum VI.A és B. osztályaival együtt vettek részt a játékos kulturális programokon, majd Molnár Bence színművész A helység kalapácsa nyomán készített egyéni műsorát nézhették meg.

A harmadik Kultúr-Péntek eseményére novemberben az óteleki V–VIII osztályos diákok csatlakoztak a Bartók Béla Elméleti Líceum V.A és B. osztályos diákjaihoz. Az ismerkedési játékok után a diákok megnézhették az Új Ezredév Bábkörének Mi általában így című előadását, amely az iskolások egyetlen napjáról szól. Az előadás után a diákok csapatjátékban dolgozták fel és gondolták tovább a bábjáték üzenetét.

A Kultúr-Péntek a magyar tannyelvű iskolák közreműködésével és a Temesvár Városi Tanácsa támogatásával valósult meg.

Copyright © Integratio. All Rights Reserved