Kérdezz-felelek a Z generációs kreatív média műhely tehetséggondozó programról

Kinek szólt? A média és kommunikáció iránt érdeklődő középiskolás diákoknak


Mennyi időt tartott? 2017. szeptembere és 2018. májusa között.


Milyen területeket ölelt fel? Újságírás (Juventus, Bartók holnap), rádiózás (Kisriporter csapat), film, fotó (Temesváros honlap) Hogyan szerveztük a foglalkozásokat? Az első időszakban közös előadások, foglalkozások voltak, majd miután mindenki kiválasztotta a számára elsődleges területet, a második időszakban kiscsoportos foglalkozásokban folyt a projektmunka.


Kik voltak a mentorok, előadók, szervezők? Mentorok: Dr. Balla Lóránt (újságírás, szerkesztés), Bartha Csaba (rádiózás), Keresztes Péter (film, fotó) Meghívott előadók: Erdei Ildikó, Fábián Róbert, Valdman Kinga Szervezők: Vicze Júlia, Gecse-Madaras Júlia


Kik voltak a résztvevő diákok: Halász-Szabó Kewin, Mátyás Kinga, König Dávid, Orosz Katalin, Cziprián-Kovács László, Almássy Eszter, Gergelyfi Beáta, Opret Adrian-Lucian, Illés Izabella-Krisztina, Bakó Beatrix, Serb Dávid, Sellei Márk, Erdei Gergő, Jakab Árpád, Bîtoancă Diana, Szilágyi Gergely Géza, Kis Sára, Berkes-Scherer Annabella Evelin.


Milyen eredményei voltak a tevékenységnek? A tevékenységek során a diákok kialakították saját e-portfóliójukat, az általuk kiválasztott egyik reprezentatív munkájukat pedig a május 15-én megvalósult zárókonferencián a nagyközönség előtt is bemutatták. A zárókonferencia is kreatívnak tekinthető: a rádiósok rádióműsor formájában mutatták be a teljes programot, melyről felvétel is készült, a fotókból kiállítás is született, az újságírók pedig egy-egy munkájukat olvasták fel, mutatták be.


Milyen kiegészítő tevékenységek valósultak meg a program révén: Az áprilisban megvalósult kolozsvári tanulmányút nagy élmény volt a résztvevők számára. „A tanulmányi út fő céljaként a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy kiváló szakemberek tapasztalataiból merítve, a képzéseken elsajátított elméleti fogalmakon túl, gyakorlatban is megtapasztalják a „média világát”. Az újságírás iránt érdeklődő diákok elsőként a Verbum szerkesztőségébe látogattak el, ugyanis a kiadó olyan országos lefedettségű lapok szerkesztéséért felelős, mint a Keresztény Szó, vagy a Vasárnap katolikus hetilap, ugyanakkor a romkat.ro online sajtófelületet is kezeli. Bodó Márta főszerkesztő bemutatta egy szöveg alakulását, illetve azt, hogy milyen lépéseken keresztül jut el egy ötlet az íráson túl a nyomtatott újságig, továbbá kifejtette gondolatait arról, hogy milyen fontos a kitartás és az erélyesség egy újságíró életében. Ezután az IDEA design és nyomda mozgalmas munkájába nyertek bepillantást a diákok, ahol Mátyás Zoltán műszaki igazgató mutatta be a nyomda bámulatos működését. Időközben a rádiós és a filmes csoport a Paprika Rádió székhelyére látogatott el, az élő adás közepébe csöppenve, ezáltal megtudva, hogy mi mindenre szükséges figyelni egy élőben közvetített műsor összeállítása közben. Később mindannyian a Videopontes Stúdiót tekinthettük meg, amely többek között az MTVA-val is együttműködik. Itt feltérképezhettük az élő közvetítés, képvágás és képszerkesztés rejtelmeit, majd a riporterek körében oly’ népszerű, általunk csupán a TV-ben látott stúdióba is betekinthettük. „Sajtós élményeink” után a Sapientia EMTE kolozsvári karára látogattunk el, ahol elsősorban a hozzánk legközelebb álló szak – filmművészet, fotóművészet, média – került bemutatásra. Nagy örömünkre ki is próbálhattuk az egyetem korszerű filmműhelyét, amely nagymértékben segíti az egyetemisták munkáját filmkészítés területén.” (Bîtoancă Diana)


Mit értékeltek a legjobban a diákok: „A szakmát eddig is nagyon szerettem, de most, hogy végig nézhettem, hogy hogyan is dolgoznak a szerkesztőségben, még jobban a szívemhez nőtt. Az irodában lévő barátságos hangulat fogott meg a legjobban, illetve az ott dolgozó emberek között kialakult szoros barátság, ami szerintem nagy mértékben befolyásolja az alkotott munkát.” (Gergelyfi Beáta) „A kolozsvári képzőprogram eddigi diákéletem egyik fénypontja lett. A szervezés kiváló volt, a helyek, amelyeket meglátogattunk figyelemfelkeltőek voltak, láthattuk egyes médiás szakmák csínját-bínját. A Paprika Rádió, mely Erdély egyedülálló kereskedelmi rádiója és a Videopontes Stúdió csapata egyaránt szívélyesen fogadott bennünket, és izgalmasak voltak a bemutatók. A Sapientia Egyetem túrája tanulságos volt. Ugyanakkor csapatunk megismerhette Kolozsvár látványosságait, mindenkinek nagyon tetszett a város, az egyetem, néhányan el is döntötték, hogy ott szeretnék tovább folytatni tanulmányaikat, amikor eljön az idő.” (Erdei Gergő) „Ahogy mondani szokták, kössük össze a kellemeset a hasznossal. Nos, ez a kirándulás pont ilyen volt számomra. Miközben jóléreztük magunkat, új dolgokat tanulhattunk, jómagam filmezés és rádiózás terén. Betekintést nyertünk úgymond “a kulisszák mögé” és számos stúdiót látogattunk meg. Ezalatt meséltek nekünk bővebben a készítési folyamatokról, és arról hogy hogyan is kéne elindulni a szakmában.” (Orosz Katalin)


 


A Z generációs kreatív média műhely tehetséggondozó program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett NTP-KNI -17-0022 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg Szervezők: Bartók Béla Elméleti Líceum, Integratio Alapítvány, TemesvárCopyright © 2006-2011 Integratio. Minden jog fenntartva.
web & design: sandorosz